Veljko Kuzmancevic

VELJKO KUZMANČEVIĆ

Graditelj u kulturi

Kada sam je prvi put video sedela je u šarenoj haljini, skejteskim patikama,nakindjurena sa dvadeset prstena na po pet prstiju. Ogromna punđa na njenoj glavi, sa brdo kose, je stvar koja je autentičnija od bilo kakve tetovaže koja je danas personalni logo. Samo je sedela i slusala ideju o kojoj smo na tom sastanku vrteli i sve vreme kao da je u sebi beležila svaku izgovorenu reč, bas kao što su to nekada radile sekretarice u drzavnim preduzećima. Tada nisam znao da je jedan od najvažnijih igrača i graditelj sa nama u prostoriji. Kada smo se upoznali rekla mi je svoje ime, Vanja Vuksanović.

Uvek nasmejana, a tajanstvena, knjiga nikada širom otvorenih korica. To je bio moj prvi utisak kada smo započeli saradnju. Od prvog dana strast, da se neka zamisao po svaku cenu sprovede je bilo nešto što je mene fasciniralo! Kao autor moja misija se završavala onog trenutka kad zavrsim pisanje partiture i sklopim orkestar…ali kako dalje… Kako kompletni vizuelni nastup, ljude, scenu, finansije organizovati? Svi smo po filmovima gledali neke lude menadžere i producente koji se pojave i reše stvar… Naša zemlja je u ovakvom okruženju uspela da stvori gomilu nekih osoba koji sebe nazivaju producentom, menadžerom i time samo pokušavaju da sebi daju legitimitet za eksponiranje. Pevaljke sa mikrofonom se kunu da je to Saša Popović, svi ”šareni” portali imaju po jednog svog ‘’sposobnog’’ za menadžera i urednika. A umetnost je bila mahom prepuštena državnim institucijama, tako je i danas i tako i treba da ostane. Prirodni proces je da država finansira i stane iza kulture, a da u tim insitucijama ima čoveka koji je sposoban i zna da napravi i izgradi dogadjaj.

 

Moj put je bio krivudav, kao što reče jedna čuvena novinarka, ali je imao jasan cilj i na kraju je uvek poentirao. U pravom trenutku i savrsenom tajmingu na svom krivudavom putu, naleteo sam na Vanju. Žena koja je više od organizatora, menadžera i producenta, ja volim da kažem da je graditelj u kulturi. Ona voli da je producent, što i jeste ali je to samo jedan segment njenog rada. Video sam neverovatnu sposobnost da situaciju koja je već pred kolapsom Žena preokrene pola sata pred koncert. Svaki put me je provela kroz jezivu borbu sa disfunkcionalnim delovima sistema i ljudima koji ne znaju svoj posao. Stala je iza svake moje ideje i sprovela je u delo pokazujući nadljudske napore i znanje u svim tim procesima. Prvi put sam video sta se događa ‘’iza’’ dok je na sceni moj orkestar koji bezbrižno izvodi muziku. Na sceni se događa magija a iza scene je samo trenutno dobijena bitka a ratu se kraj ne nazire. Svaku tu bitku na sceni izvojevala je ona, Vanja Vuksanovic, koja je tu negde i iz mraka prati i nadgleda situaciju. Ako bih rekao da je Vanja žena iz senke, u isto vreme bih i pogrešio i bio u pravu. Vanja Vuksanovic je sjaj i izvor svetlosti u izgradnji kulture u ovoj zemlji, a moja čast i sreća je da je imam za svog Producenta i dobrog ‘’duha’’ na sceni.

This Post Has 2 Comments

  1. Darko

    Imam čast da poznajem njenu majku i ako ke Vanja pola od izuzetnosti konu poseduje njena majka onda je ona više nego “sjaj i izvor svetlosti”. Ona jeste svetlost.

Leave a Reply